OiRA

 OiRA - OCENJEVANJE TVEGANJA

Spletna aplikacija je interaktivno orodje, namenjeno ocenjevanju tveganja v posameznih gospodarskih dejavnostih. Je brezplačno, enostavno za uporabo ter namenjeno predvsem mikro in malim podjetjem.

Projekt je bil s strani Evropske agencije za varnost in zdravje pri delu s sedežem v Bilbao-u predstavljen leta 2011.

Orodje OiRA je dinamično orodje, ki se lahko spreminja skladno s spremembo zakonodaje ali zaradi drugih okoliščin na področju varnosti in zdravja pri delu.

Za lažjo uporabo je Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravilo navodila v obliki Vodnika po spletnem interaktivnem orodju OiRA.

Več o projektu OiRA si lahko ogledate tudi na straneh, ki jih je pripravila Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu v sodelovanju z nacionalnimi partnerji OiRA skupnosti.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je s sodelovanjem socialnih partnerjev* do sedaj razvilo OiRA orodja za naslednje gospodarske dejavnosti:

 

AVTOSERVISER

avtoserviser

 

 

Spletno aplikacijo za ocenjevanje tveganj v avtomobilskih servisih je pripravilo Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije v sodelovanju z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Sindikatom obrti in podjetništva.

 

 

 

CESTNI TRANSPORT

Cestni transport

 

 

Spletno aplikacijo za ocenjevanje tveganj v cestnem transportu je pripravilo Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije, v sodelovanju z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Sindikatom obrti in podjetništva.

 

 

 

COVID-19

COVID-19

 

 

Spletno aplikacijo za ocenjevanje tveganj pri delu v razmerah koronavirusa COVID-19 je pripravilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v sodelovanju z Agencijo za varnost in zdravje pri delu.

 

 

 

ČIŠČENJE POSLOVNIH PROSTOROV

 

 

Spletno aplikacijo za ocenjevanje tveganj pri čiščenju poslovnih prostorov je pripravilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v sodelovanju z Inšpektoratom Republike Slovenije.

 

 

 

ELEKTROINŠTALATER

elektroinstalater

 

 

Spletno aplikacijo za ocenjevanje tveganj pri delu elektroinštalaterja je pripravilo Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije v sodelovanju z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Sindikatom obrti in podjetništva.

 

 

 

FRIZERSKI SALONI

Frizerski saloni

 

 

Spletno aplikacijo za ocenjevanje tveganj v frizerskih salonih je pripravilo Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije, v sodelovanju z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Sindikatom obrti in podjetništva.

EU OSHA je v sodelovanju s socialnima partnerjema coiffureEU in UniEuopa pripravila kratko videlo predstavitev o tem, kako je mogoče  zmanjšati tveganja pri delu v frizerskem salonu s pomočjo spletnega orodja za ocenjevanje tveganja OiRA. Video predstavitev ima slovenske podnaslove.

 

 

GRADBENIŠTVO

Frizerski saloni

Spletno aplikacijo za ocenjevanje tveganj v gradbeništvu je pripravilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v sodelovanju z Inšpektoratom Republike Slovenije za delo.

 

 

 

 

KOVINAR

kovinar

 

 

Spletno aplikacijo za ocenjevanje tveganj pri delu kovinarja je pripravilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v sodelovanju z Inšpektoratom Republike Slovenije za delo.

 

 

 

KROVEC

krovec

 

 

Spletno aplikacijo za ocenjevanje tveganj pri delu krovca je pripravilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v sodelovanju z Inšpektoratom Republike Slovenije za delo.

 

 

 

KUHAR

kuhar

 

 

Spletno aplikacijo za ocenjevanje tveganj pri delu kuharja je pripravilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v sodelovanju z Inšpektoratom Republike Slovenije za delo.

 

 

 

MESAR

mesar

 

 

Spletno aplikacijo za ocenjevanje tveganj v mesnicah in klavnicah je pripravila Podjetniško trgovska zbornica v sodelovanju z Zavodom za zdravstveno zavarovanje SlovenijeSindikatom delavcev trgovine in Sindikatom obrti in podjetništva.

 

 

 

MIZARSKE DELAVNICE

Mizarske delavnice

 

 

Spletno aplikacijo za ocenjevanje tveganj v mizarskih delavnicah je pripravilo Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije, v sodelovanju z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Sindikatom obrti in podjetništva.

 

 

 

NATAKAR

parketar

 

 

Spletno aplikacijo za ocenjevanje tveganj pri delu natakarja je pripravilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v sodelovanju z Inšpektoratom Republike Slovenije za delo.

 

 

 

NOVINAR

parketar

 

 

Spletno aplikacijo za ocenjevanje tveganj pri delu novinarja je pripravilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v sodelovanju z Inšpektoratom Republike Slovenije za delo.

 

 

 

PARKETAR

parketar

 

 

Spletno aplikacijo za ocenjevanje tveganj pri delu parketarja je pripravilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v sodelovanju z Inšpektoratom Republike Slovenije za delo.

 

 

 

PEKARNE

Pek

 

 

Spletno aplikacijo za ocenjevanje tveganj v pekarnah je pripravila Podjetniško trgovska zbornica v sodelovanju z Zavodom za zdravstveno zavarovanje SlovenijeSindikatom delavcev trgovine Slovenije in Sindikatom obrti in podjetništva.

 

 

 

PISARNE

Pisarne

 

 

Spletno aplikacijo za ocenjevanje tveganj v pisarnah je pripravilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v sodelovanju z Inšpektoratom Republike Slovenije za delo.

 

 

 

PRODAJALNE

Prodajalne

 

 

Spletno aplikacijo za ocenjevanje tveganj v prodajalnah (za pultom) je pripravila Podjetniško trgovska zbornica, v sodelovanju z Zavodom za zdravstveno zavarovanje SlovenijeSindikatom delavcev trgovine Slovenije in Sindikatom obrti in podjetništva.

 

 

SKLADIŠČNIK

Spletno aplikacijo za ocenjevanje tveganj pri delu skladiščnika je pripravilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v sodelovanju z Inšpektoratom Republike Slovenije za delo.

 

 

 

 

 

SLIKOPLESKAR/ČRKOSLIKAR/FASADER

slikopleskar

 

 

Spletno aplikacijo za ocenjevanje tveganj pri slikopleskarstvu/črkoslikarstvu/fasaderstvu je pripravilo Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije v sodelovanju z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Sindikatom obrti in podjetništva.

 

 

 

UČITELJ

parketar

 

 

Spletno aplikacijo za ocenjevanje tveganj pri delu učitelja je pripravilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v sodelovanju z Inšpektoratom Republike Slovenije za delo.

 

 

 

VULKANIZER

vulkanizer

 

 

Spletno aplikacijo za ocenjevanje tveganj pri delu vulkanizerja je pripravilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti v sodelovanju z Inšpektoratom Republike Slovenije za delo.

* Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ne odgovarja za vsebino tistih orodij OiRA, ki so jih razvili socialni partnerji in druge organizacije.