Napotki za varno delo

Opozoriti te želimo na nekatere nevarnosti in tveganja, ki prežijo nate pri opravljanju dela:

REZILA IN OSTRI PREDMETI

Če pri svojem delu uporabljaš rezila, prosi, naj ti pokažejo, kako se pravilno uporabljajo. Vedno reži stran od telesa. Rezila naj bodo vedno primerno vzdrževana – čista in dovolj ostra, ker bo uporaba tako varnejša.

OPOZORILO: Tudi o najmanjši poškodbi moraš obvestiti svojega predpostavljenega ("mojstra" ali "šefa")!

PRVA POMOČ
Če se urežeš z rezilom ali ostrim predmetom, pritisni na rano sterilno gazo ali čisto krpo, da ustaviš krvavitev.

 

VROČINA, OGENJ, VROČE TEKOČINE

Pazi, da se ne dotakneš vroče površine (posledice so lahko hujše, kot si misliš). Pazi, da ne prideš v bližino odprtega ognja (lahko se ti vname obleka). Če nastane požar, je treba uporabiti gasilne aparate – naj ti predpostavljeni ali tisti, ki je zadolžen za varnost pri delu, pokaže, kako delujejo. Če premočno gori, prepusti gašenje strokovnjakom (ne bodi heroj po nepotrebnem). Paziti moraš, da se ne opečeš z vročimi tekočinami, tudi para je nevarna.

PRVA POMOČ
Opečeno mesto moraš hladiti, hladiti in še enkrat hladiti pod tekočo vodo. Hladiš ga toliko časa, da te preneha boleti, to pa je vsaj 15 minut. Če kljub 15-minutnem hlajenju bolečina ne popusti in imaš kožo opečeno na površini, ki je večja od tvoje dlani, pojdi k zdravniku.

 

KEMIČNE SNOVI

Vedno vprašaj predpostavljenega, kako se snovi, ki jih uporabljaš pri delu, imenujejo in ali so nevarne za zdravje. Vsaka kemična snov, ki se uporablja na delovnem mestu, mora imeti priložen varnostni list s podatki o sestavi in vplivu na zdravje – preberi ga. Varnostni list mora biti tudi v slovenskem jeziku. Če ni, opozori predpostavljene. Če je treba pri delu s to snovjo nositi osebno varovalno opremo (rokavice, predpasnik, varovalna očala), jo vedno uporabljaj. Če opaziš, da se ti pri uporabi določene snovi začno pojavljati po koži izpuščaji ali pa imaš težave z dihanjem, se o tem posvetuj s svojim zdravnikom.

OPOZORILO: Če na nalepki piše, da je snov za zdravje posebej škodljiva in da celo lahko povzroči raka, je sploh ne smeš uporabljati!

PRVA POMOČ

Če po nesreči zaužiješ kemično snov na delovnem mestu, to takoj povej predpostavljenemu, ki mora vedeti, kako škodljiva je snov. Če imaš kakršne koli težave, pojdi k zdravniku, s seboj pa vzemi embalažo snovi, ki si jo zaužil, ali varnostni list. Ne smeš piti mleka, če pa je bila snov jedka, ne smeš izzvati bruhanja.

 

PADCI

Pazi, da so tla tvojega delovnega mesta vedno taka, da na njih ni vode ali oljnih madežev, na katerih bi ti lahko zdrsnilo. S poti, po kateri se giblješ, umakni vse predmete (zaboje, električne kable idr.), ob katere se lahko spotakneš ali padeš čeznje. Posebna previdnost je potrebna, če so tla slabo osvetljena, da ne stopiš v kakšno odprtino ali ne pohodiš kakega ostrega predmeta. Če delaš na višini, npr. v gradbeništvu, mora biti postavljena varnostna ograja ali pa moraš uporabljati ustrezen varnostni pas.

OPOZORILO: Posebno previdno uporabljaj lestev. Vedno jo moraš postaviti varno in stabilno, nikoli ne stopaj na najvišje prečke. Prosi za pomoč sodelavce.

PRVA POMOČ

Če se ob padcu tako poškoduješ, da čutiš bolečino in udarjeni predel celo oteče, se posvetuj s svojimi predpostavljenimi ali pa obišči svojega zdravnika.
Na udarjeno mesto si daj hladen obkladek.

 

STROJI

Vedno prosi svojega predpostavljenega, naj ti natančno razloži, kako se stroji pravilno uporabljajo in čemu je namenjen kakšen del stroja. Nikoli ne segaj z roko v tiste dele stroja, ki se gibljejo. Ne pozabi, da elektrika in voda ne sodita skupaj. Pred čiščenjem stroj VEDNO izklopi. Vedno upoštevaj NAVODILA za uporabo stroja, nikoli ne poskušaj poenostavljati upravljanja stroja s tem, da odstraniš kakršne koli varnostne (varovalne) dele stroja. Nikoli ne uporabljaj stroja, če je pokvarjen.

OPOZORILO: O svoji poškodbi na stroju moraš vedno obvestiti predpostavljene, da bodo lahko preprečili ponavljanje enakih poškodb.

PRVA POMOČ
je odvisna od načina poškodbe.

TAKOJ IZKLOPI STROJ!

 

DVIGOVANJE BREMEN

Pri dvigovanju bremen moraš upoštevati določena pravila.Nikoli ne dvigaj bremena sede; k bremenu se ne pripogibaj v ledvenem delu (križu), ampak se mu približaj tako, da počepneš ali na pol počepneš k njemu; noge drži rahlo razkoračene, da povečaš stabilnost; breme dviguj čim bliže telesu – tako je moč, ki jo potrebuješ, najmanjša; breme primi zanesljivo, da ne bo nihalo v rokah; ko držiš breme v rokah, se obračaj tako, da se prestopaš. (Ne obračaj se v križu!)

OPOZORILO: Če je le mogoče, breme raje porini in ga ne dvigaj! Pomagaj si s priročnimi prevoznimi sredstvi! Prosi sodelavce za pomoč – lepše je delati v skupini! ! !

 

NASILJE

Če moraš delati sam, se dogovori s sodelavci ali predpostavljenimi, da jih lahko kadar koli pokličeš, če bi ti pretila nevarnost. Ob poskusu ropa se ne delaj pogumnega in se ne prepiraj s tistimi, ki ti grozijo.

OPOZORILO: O vsakem nasilju na delovnem mestu, duševnem ali telesnem, moraš ne glede na to, ali osebo poznaš ali ne, TAKOJ obvestiti svoje predpostavljene ali uradne osebe (policijo).

 

OSEBNA VAROVALNA OPREMA

Nezgode na delovnem mestu bi lahko velikokrat preprečili tudi, če bi delavci uporabljali osebno varovalno opremo, ki varuje posamezne dele telesa pred poškodbami. Tako kot ti verjetno ne pride na misel, da se odpelješ z motorjem brez čelade, ti mora priti v navado, da najbolj izpostavljene dele telesa zavaruješ tudi pri delu.

Uporabljaj varovalna očala, kadar obstaja nevarnost, da ti v oči prileti trd ali tekoč tujek.  Uporabljaj varovalna očala, kadar variš. Nosi osebno varovalno opremo za sluh (ušesne čepe, glušnike ipd.), če je v delovni okolici hrup, večji od 80 dB (to je tisti hrup, pri katerem moraš svojemu sodelavcu govoriti na uho, da te sploh razume). Ob delu s kemičnimi snovmi, ki so jedke ali kako drugače škodljive, uporabljaj ustrezno osebno varovalno opremo (rokavice, predpasnik, čevlje ...). Če delaš z ostrimi predmeti, moraš uporabljati rokavice. Nekateri delovni čevlji imajo posebej okrepljene konice, ki te varujejo pred padajočimi predmeti.

OPOZORILO: Prosi svoje predpostavljene, naj ti preskrbijo osebno varovalno opremo, če je ni na razpolago. Ko jo dobiš, jo REDNO uporabljaj. Ne zgleduj se po starejših delavcih, če te opreme ne uporabljajo. Zdravje in življenje sta v tvojih rokah.

 

OBLAČILA

Na delovnem mestu ne nosi ohlapnih oblek ali visečega nakita, da se ti ne zataknejo v gibajoče se dele strojev. Prav tako si moraš speti lase, če imaš dolge. Nosi zaprte in udobne čevlje. S tako obutvijo preprečiš poškodbe nog in jih zavaruješ pred padajočimi predmeti ali drugimi nevarnostmi. Udobni čevlji ti olajšajo hojo in stojo na delovnem mestu. Oblačila morajo biti primerna razmeram na delovnem mestu. Če si izpostavljen soncu, vročini, mrazu, strupom ...  naj te varuje obleka, ki naj bo praktična, da jo lahko tudi enostavno vzdržuješ.