Ali je uzakonitev pravice do odklopa dovolj?

Eurofound navaja v svoji raziskavi, da je leta 2021 v Sloveniji vsak četrti zaposleni poročal, da so ga vsak dan izven delovnega časa kontaktirali o zadevah, povezanih z delom.

Svet dela postaja vedno bolj prožen in agilen. Delo na daljavo je postalo stalnica v delovnem okolju. Po podatkih Ankete o delovni sili (Eurostat) obseg dela na daljavo v EU narašča iz leta v leto, medtem ko se je leta 2019 njegov delež povečal na 11 odstotkov, se je v letu 2020 povečal na 18 odstotkov, v letu 2021 pa kar na 22 odstotkov.

Med pandemijo smo spoznali prednosti in slabosti takšnega načina dela. Danes vse več zaposlenih, ki dela na daljavo, ugotavlja, kako težko se je odklopiti od elektronskih naprav izven delovnega časa in med dopustom ter ločiti poklicno in zasebno življenja.

Čeprav se v EU vedno več zaposlenih vrača na delovna mesta, pa nedavna Eurofundova raziskava kaže, da bi več kot 60 odstotkov zaposlenih vsaj nekajkrat na mesec želelo delati od doma. Delež tistih, ki delajo ali bi želeli delati na hibriden način, je torej precejšen.

Oscar Vargas Llave (Eurofound) v svojem blogu opozarja, da delo na daljavo spodbuja kulturo daljšega delovnega časa in razpoložljivosti zunaj standardnega delovnega časa.

Nekatere države članice EU so zato že uzakonile pravico do odkopa, medtem ko druge to možnost še proučujejo; tretje pa so se odločile, da bodo to vprašanje prepustile socialnim partnerjem ali politikam podjetij.

Oscar Vargas Llave trdi, da zakonsko določena pravica do odklopa morda ne bo zadostovala za preprečitev širjenja kulture nenehne vključenosti v delo, saj podatki kažejo, da tudi v državah, ki so to pravico uredile z zakonom, niso vsa podjetja sprejela ustrezne politike na tem področju.

To ni tehnološki problem: zaslone lahko izklopimo, računalnike izključimo iz električnega omrežja, telefone preklopimo na način letenja. Žal pa zakonodaja ne more na hitro spremeniti nezdravih navad. Čeprav je pravico do odklopa nujno potrebno opredeliti v nacionalni zakonodaji, kolektivnih pogodbah in politikah podjetij, pa bomo brez kulture in ozaveščenosti delodajalcev in zaposlenih težko našli pravo ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem.

Objavljeno dne 20. 07. 2022

Nazaj