Delo na daljavo in kostno-mišična obolenja, povezana z delom

Delo na daljavo se pogosto povezuje s slabšo ergonomsko ureditvijo delovnega mesta v domačem okolju in večjim tveganjem za razvoj za kostno-mišičnih obolenj, povezanih z delom.

Delo na daljavo lahko prinese številne prednosti, kot so večji prihranek časa ali manj stresa zaradi prevoza na delo, boljša usklajenost poklicnega in zasebnega življenja, povečanje produktivnosti in boljša koncentracija. Vendar lahko dolgotrajno sedenje v kombinaciji s slabo ergonomijo domače pisarne in pomanjkanjem socialnih stikov s sodelavci vpliva na zdravje delavca in prispeva k razvoju ali poslabšanju kostno-mišičnih obolenj.

Kostno-mišična obolenja, povezana z delom na daljavo, običajno prizadenejo križni del hrbtenice, vrat, ramena, roke, dlani in zapestja. Na njihov nastanek vpliva več dejavnikov hkrati, in sicer ergonomski, organizacijski, okoljski in psihosocialni dejavniki.

Zato Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA) obravnava delo na daljavo kot enega izmed prednostnih področij evropske kampanje Zdravo delovno okolje 2020-2022: Naredimo breme lažje za zdrava delovna mesta. Agencija ponuja vrsto publikacij, praktičnih orodij in smernic, PPT drsnic in OSHwiki člankov o preprečevanju kostno-mišičnih obolenj, povezanih z delom na daljavo. 

Objavljeno dne 01. 02. 2022

Nazaj