Dolgotrajno statično sedenje na delovnem mestu: vplivi na zdravje in nasveti

EU-OSHA opozarja, da veliko delovnih mest zahteva dolgotrajno statično sedenje, ki ogroža zdravje. Zavod ZAP FITCORP ponuja številne video izobraževalne vsebine.

Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA) je objavila poročilo Dolgotrajno statično sedenje na delovnem mestu: vplivi na zdravje in nasveti glede dobre prakse, katerega povzetek je na voljo tudi v slovenščini.

Poročilo obravnava težave, povezane z dolgotrajnim sedenjem na delovnem mestu, vključno z najbolj prizadetimi panogami in delavci, ter opredeljuje preteča tveganja za zdravje, med katerimi so tudi kostno-mišična obolenja. Posebej izpostavlja zakonodajo EU na tem področju in pomen ocene tveganja za varovanje zdravja vseh, katerih delo zahteva dolgotrajno sedenje. Vsebuje tudi smernice in napotke za ukrepe na področju spodbujanja dinamičnega in aktivnega dela z manj sedenja.

Da bo sedenje čimbolj zdravo, so strokovnjaki slovenskega zavoda s področja medicine dela ZAP FITCORP pripravili video z navodili za ergonomsko nastavitev pisarniškega delovnega mesta ter vrsto zanimivih vaj za aktivni odmor na delovnem mestu.

Objavljeno dne 08. 04. 2022

Nazaj