Ključna sporočila XXII. svetovnega kongresa o varnosti in zdravju pri delu

Nove nevarnosti, modeli sodelovanja in preventivna miselnost predstavljajo zgolj nekatere izmed tem, ki so bile obravnavane na kongresu.

Na XXII. svetovnem kongresu o varnosti in zdravju pri delu (Kanada, 20. - 23. september 2021) je bilo izpostavljenih pet skupnih globalnih tem:

1. Socialni dialog prispeva k izboljšanju ravni varnosti in zdravja pri delu

Na konferenci so bili predstavljeni številni primeri dobre prakse, katerih ključ do uspeha je predstavljal socialni dialog. Pobude na področju varnosti in zdravja pri delu so lahko uspešne le ob sodelovanju delavcev in njihovih predstavnikov.

2. Strokovnjaki za varnost in zdravje pri delu morajo obravnavati oboje – nova in tradicionalna tveganja

Varnost in zdravje delavcev sta ogrožena, ko umetna inteligenca in algoritmi dodeljujejo delovne naloge in določajo ritem dela, ko omrežno opremo in naprave ugrabijo zlonamerni hekerji ali ko delovna razmerja spodkopavajo storitveni in proizvodni modeli, ki temeljijo na spletnih platformah. Tudi delo na daljavo, ki se je v času pandemije razmahnilo, lahko delavce izpostavi tveganjem, kot so izolacija, depresija in nezmožnost odklopa. Ob tem pa ne smemo pozabiti na tradicionalna tveganja na področju varnosti in zdravja pri delu, zaradi katerih vsako leto na svetu umre dva milijona delavcev.

3. Kultura varnosti je pomembna

Ne glede na to, ali so govorniki in udeleženci konference razpravljali o novih tveganjih ali tradicionalnih izzivih na področju varnosti in zdravja pri delu, so se pogosto vračali k moči kulture varnosti. Izraz se nanaša na skupno prepričanje, ki ga sprejemajo vsi – vodilni in zaposleni – v organizaciji, da je vse nezgode pri delu mogoče preprečiti in da se nihče ne bi smel poškodovati ali zboleti zaradi dela. Predstavljen je bil tudi napredek programa Vizija nič (Vision Zero), h kateri je pristopilo že več kot 15.000 podjetij, organizacij in strokovnjakov za varnost in zdravje pri delu.

4. Pandemija nas je naučila veliko novega na področju varnosti in zdravja pri delu

Predavatelji so opozorili na pomen sistemov socialne varnosti v času izrednih razmer, potrebi po prožnosti teh sistemov, potrebi po zaščiti najbolj ranljivih delavcev, pomenu varnosti in zdravja pri delu za javno zdravje ter potrebi po dobrih sistemih zbiranja podatkov o izpostavljenosti tveganjem pri delu.

5. Pripovedovanje zgodb je učinkovit način ozaveščanja o pomenu varnosti in zdravja pri delu

Komunikacija je zelo pomembna. Eden od učinkovitejših načinov komuniciranja je pripovedovanje zgodb, ki ga lahko uporabimo na delovnem mestu, da bi izboljšali razumevanje o vprašanjih varnosti in zdravja pri delu. Z njimi lahko poudarimo različne perspektive, poglobimo empatijo in poskrbimo, da se sporočila obdržijo. Z navajanjem dejstev se namreč ni mogoče vedno boriti proti čustvenim odzivom, še zlasti v primeru, ko gre za nova tveganja. To je bilo razvidno iz ustvarjalnih in inovativnih prispevkov z vsega sveta, prikazanih na mednarodnem medijskem festivalu za preventivo.

Objavljeno dne 16. 12. 2021

Nazaj