Konferenca Varnost in zdravje pri delu za vse – pretresimo mit o tipičnem delavcu (11. 11. 2024)

Na konferenci bomo odgovarjali na vprašanja, na kak način to, da smo mladi, stari, ženska ali moški vpliva na našo varnost in zdravje pri delu. Govorili bomo o staranju naših možganov, psiholoških vidikih staranja, reproduktivnem zdravju žensk in moških, razlikah med ženskami in moškimi na delovnem mestu ter o tem, kdaj lahko govorimo o diskriminaciji in kako jo preprečiti.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti ter Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije vas v ponedeljek, 11. novembra 2024, vabimo v Kongresni center Brdo pri Kranju na konferenco Varnost in zdravje pri delu za vse – pretresimo mit o tipičnem delavcu.

Povezuje: dr. Sonja Robnik

8.00–9.00

Registracija in jutranja kava

9.00–9.15

Uvodna nagovora

Monika Ažman, predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije

Dan Juvan, državni sekretar Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

Sloji raznolikosti

V Evropski uniji izhajamo iz premise, da je treba delo prilagajati delavki oziroma delavcu in ne obratno. Nevarnostim smo na delovnih mestih izpostavljeni vsi, a tveganja za varnost in zdravje pri delu – torej možnost, da bo nekdo zaradi nevarnosti na delovnem mestu utrpel posledice, niso enaka za vse. Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu – EU-OSHA ugotavlja, da v praksi povezave med boleznimi in delom temeljijo na t.i. značilnem (tipičnem) delavcu, to pa je moški srednjih let, srednje postave, telesno sposoben in od rojstva govori jezik države, v kateri dela. V tem delu zato odgovarjamo na vprašanja, kaj je raznolikost in kako se kaže v delovnem okolju, kateri so stereotipi, ki botrujejo marsikateri slabi praksi, izpostavljamo pa tudi nekaj primerov dobrih praks.

9.15-10.45

Ko ideja generičnega delavca trči ob pravo varstva pred diskriminacijo

Izr. prof. dr. Tilen Štajnpihler Božič

Značilno neznačilen delavec skozi oči varnosti in zdravja pri delu

Dr. Sonja Robnik, MDDSZ

10.45-11.10

Odmor

Ženske in moški na delovnem mestu

V tem delu iščemo odgovore na vprašanja, kakšne so razlike med ženskami in moškimi na delovnem mestu, ali smo oboji v delovnih okoljih enako vidni, udeleženi, upoštevani, kaj lahko naredijo organizacije, da biti ženska ali moški ne bo predstavljalo večjega tveganja za varnost in zdravje pri delu. Posvečamo pa se tudi pogosto pomanjkljivo obravnavani temi – reproduktivnemu zdravju. Nosečnost je večinoma prepoznana kot obdobje, ko je treba zdravju in varnosti delavke nameniti posebno pozornost – čemu pa je, ko govorimo o varnosti in zdravju pri delu, treba posebno pozornost nameniti v obdobju menopavze, kako je z reproduktivnim zdravjem moških?

11.10-12.40

Spol in delo: enake možnosti, zdravje in varnost

Prof. dr. Aleksandra Kanjuo Mrčela

       Reproduktivno zdravje žensk in delovno okolje

       Prof. dr. Bojana Pinter

       Reproduktivno zdravje moških in delovno okolje

       Simona Repar Bornšek

12.40-13.10

Odmor

Mladi in starejši na delovnem mestu

Mladi, zlasti mladi moški, so skupina, ki na delovnem mestu najpogosteje doživlja nezgode – žal tudi takšne s smrtnim izidom. Študije kažejo, da imajo mladi do vprašanj varnosti in zdravja pri delu pogosto brezbrižen odnos, starejši pa so izpostavljeni prepričanjem o drastičnem upadu kognitivnih sposobnosti. Kako o delu razmišljajo mladi, kako starejši, katere so vrednote enih in drugih, kako je s staranjem naših možganov, smo res obsojeni na močan upad kognitivnih sposobnosti, kateri miti in dejstva o naših možganih so povezani s staranjem – to so le nekatera izmed vprašanj, na katera odgovore iščemo v tem delu konference.

13.10-14.40

Modrost in izkušnje na delovnem mestu – psihološki vidiki staranja

Prof. dr. Eva Boštjančič

 

Od mladosti do zrelosti: mit in resničnost staranja možganov

Prof. dr. Zvezdan Pirtošek

14.40-14.45

Zaključki

Lidija Šubelj, v.d. generalne direktorice

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti

14.45

Delovna zakuska 

Kotizacije ni, udeležba na dogodku je brezplačna. Kljub temu pa so prijave obvezne – neprijavljenim, žal, ne bomo mogli zagotoviti udeležbe. Prijave sprejemamo najkasneje do 30. oktobra oziroma do zapolnitve prostih mest po načelu zgodnejših prijav.

Prijavite se lahko na povezavi https://gov-ankete.si/konferencaVZD2024

Po dogodku vas vabimo na manjšo zakusko, kjer bo priložnost, da z nami ter drugimi udeleženkami in udeleženci predebatirate še kakšno vprašanje s področja varnosti in zdravja pri delu.

Informacija o dodelitvi točk:

  • Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije je s sklepom I-2024-0928-0928 usposabljanju dodelila 2,5 LT.
  • Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti strokovnim delavkam in delavcem z dokumentom št. 102-34/2024-2611-9 za varnost udeležbo dodeljuje 9 točk.

Objavljeno dne 08. 10. 2024

Nazaj