Ob svetovnem dnevu spanja: Enake pravice do spanja za globalno zdravje

Ministrstvo se pridružuje akciji ozaveščanja o pomenu pravice do zdravega spanja, saj je kakovostno spanje ključno za varnost in zdravje pri delu.

Kakovosten in zadosten spanec je pomemben tako za naše zdravje kot tudi z vidika varnosti in zdravja pri delu. Obstajajo delovna okolja in poklici, pri katerih lahko naša neprespanost negativno vpliva tudi na varnost in zdravje drugih. Neprespanost lahko poveča tveganje za nastanek nezgode pri delu – posledice pa so lahko usodne ne le za nas, ampak tudi za druge v našem delovnem okolju. Še zlasti problematična je lahko neprespanost v zdravstvenih poklicih, na delovnih mestih, kjer so prisotne nevarne kemične snovi, pri prevozu ljudi ali tovora, v kontroli zračnega prometa, pri delu na višini ali s stroji ter v vseh drugih poklicih, ki zahtevajo našo polno koncentracijo.

Ob svetovnem dnevu spanja, 15. marcu, se zato Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pridružuje akciji ozaveščanja o pomenu pravice do zdravega spanja pod sloganom Enake pravice do spanja za globalno zdravje.

Izjava ob svetovnem dnevu spanja.

Več informacij o spanju: https://nijz.si/zivljenjski-slog/spanje/

Objavljeno dne 15. 03. 2024

Nazaj