Pri delavcih, ki uživajo kanabis pred pričetkom dela ali med delom, se tveganje za poškodbe podvoji

Kanadska raziskovalka dr. Nancy Carnide navaja, da je 5,9 odstotka anketirancev odgovorilo, da so v zadnjem letu kanabis uživali pred ali med delom; 90 odstotkov jih je navajalo, da so uživali kanabis preden so odšli na delovno mesto, 66 odstotkov ga je uživalo med odmori in 57 odstotkov med delom.

Z vprašanjem, ali uživanje kanabisa povečuje tveganje za poškodbo na delovnem mestu, se je doslej ukvarjalo več raziskav. Predhodne študije, ki so preučevale to vprašanje, so prinesle mešane ugotovitve in so imele nekatere pomembne metodološke pomanjkljivosti.

Najnovejša raziskava kanadskega Inštituta za delo in zdravje (IWH) potrjuje, da se delavci, ki pred delom ali med delom uživajo kanabis, soočajo z dvakrat večjim tveganjem za poškodbe na delovnem mestu kot tisti, ki kanabisa ne uživajo. Po drugi strani pa med delavci, ki so poročali, da  kanabis sicer uživajo, vendar ne pred ali med delom, ni bilo bistveno večjega tveganja za poškodbe pri delu v primerjavi z delavci, ki kanabisa ne uporabljajo.

Objavljeno dne 30. 05. 2022

Nazaj