Pričakuje se, da bo naslednja zdravstvena kriza na področju duševnega zdravja

Evropski parlament ugotavlja, da zakonodaja in politike na področju varnosti in zdravja pri delu na ravni EU ne obravnavajo naraščajoče krize duševnega zdravja delovne sile.

Evropska unija se sooča s krizo na področju duševnega zdravja. Ocene kažejo, da naj bi imelo pred pandemijo 25 % državljanov EU vsaj enkrat v svojem življenju težave z duševnim zdravjem. Pandemija je stanje še poslabšala v smislu povečevanja prisotnosti stresa, tesnobe in depresije. Zaradi pandemije veliko zaposlenih preživlja pretirano velik del svojega življenja »povezanih« z delom. Spreminjajo se delovni pogoji, kar odpira nova vprašanja o dobrem počutju na delovnem mestu. Stroški slabega duševnega zdravja se ocenjujejo na več kot 4 % BDP v vseh državah članicah EU.

Odbor za zaposlovanje in socialne zadeve Evropskega parlamenta bo 28. februarja 2022 razpravljal o osnutku poročila o duševnem zdravju v digitalnem svetu dela. Iz slednjega izhaja poziv k posodobitvi veljavne zakonodaje na področju varnosti in zdravja pri delu, ki bo odgovorila na nove razmere digitalne dobe. Osnutek poročila vsebuje tudi poziv Evropski komisiji, naj leto 2023 razglasi za leto dobrega duševnega zdravja.

Objavljeno dne 21. 02. 2022

Nazaj