Prizadevanjem za obvladovanje in preprečevanje z delom povezanih kostno-mišičnih obolenj se je pridružil tudi SLIC

Inšpekcijska kampanja bo potekala od marca do junija 2022.

Odbor višjih inšpektorjev za delo (SLIC) in Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA) sta dorekla sodelovanje. V okviru kampanje Zdravo delovno okolje 2020-2022: Naredimo breme lažje za zdrava delovna mesta bo tako potekala inšpekcijska kampanja, usmerjena v preprečevanje kostno-mišičnih obolenj, povezanih z delom.

SLIC je pripravil podporno gradivo za inšpekcijske aktivnosti, pri čemer smernice določajo skupni inšpekcijski okvir na področju preprečevanja kostno-mišičnih obolenj, povezanih z delom, za vse države članice EU.

Pod okriljem inšpekcijske kampanje, ki bo potekala od marca do junija 2022, bodo inšpektorji za delo držav članic EU preverjali izpolnjevanje zakonodaje s področja varnosti in zdravja pri delu s poudarkom na ergonomiji delovnih mest. Namen inšpekcijskih pregledov je, med drugim, povečati ozaveščenost delodajalcev in drugih oseb, odgovornih za organizacijo dela, o pomenu odpravljanja ergonomskih dejavnikov tveganja in zmanjševanja njihovega negativnega vpliva na zdravje delavcev.

Inšpekcijski pregledi bodo še posebej pomembni za tista delovna mesta, kjer pogosteje prihaja do kostno-mišičnih obolenj, na primer tam, kjer delavci ročno premeščajo bremena,  izvajajo ponavljajoče se gibe rok, delajo v prisilnih ali statičnih držah telesa. Inšpekcijska kampanja bo usmerjena tudi v dejavnost zdravstvenega in socialnega varstva, kurirske dejavnosti, proizvodnjo hrane in pijač, frizersko dejavnost ter gradbeništvo.

Objavljeno dne 10. 12. 2021

Nazaj