Sprejeta je bila nova strategija Načrta za opuščanje rabe rakotvornih snovi za obdobje 2025-27

Ocenjuje se, da v EU vsako leto umre zaradi poklicnega raka več kot 100.000 ljudi. Zato so nujni ukrepi za zaščito delavcev pred izpostavljenostjo rakotvornim snovem.

Pod pokroviteljstvom belgijskega predsedovanja Svetu EU je 12. in 13. junija 2024 v Bruslju potekala mednarodna konferenca Načrta za opuščanje rabe rakotvornih snovi na delovnih mestih (Roadmap on Carcinogens). RoC je prostovoljna pobuda EU, ki je nastala leta 2016 in katere cilj je zaščititi delavce pred izpostavljenostjo rakotvornim snovem na delovnem mestu z ozaveščanjem in izmenjavo znanja ter dobre prakse.

S konferenco so partnerji uradno zaključili drugo fazo načrta, ki je bila opredeljena s strategijo RoC 2.0 za obdobje 2020-24. Udeležencem je bilo predstavljeno stanje na področju izpostavljenosti delavcev rakotvornim snovem. Opravljen je bil pregled uresničenih ciljev v okviru druge faze načrta RoC 2.0. Razprava je tekla tudi o tem, kaj je treba storiti, da bi dosežke načrta utrdili in prenesli v prakso. Na voljo so predstavitve in posnetki konference.

Ob zaključku je bil uradno najavljena tretja faza načrta RoC 3.0 za obdobje 2025-27, ki bo osredotočena na razširjanje informacij in znanstvenih dognanj, s čimer se bo zagotovilo, da bodo podjetja, delodajalci in delavci po vsej Evropi lahko sprejeli ustrezne ukrepe za preprečevanje izpostavljenosti rakotvornim snovem pri delu. S podpisom dogovora je 9 držav članic EU, med katerimi je tudi Slovenija, skupaj z BusinessEurope, Evropsko konfederacijo sindikatov (ETUC), Evropsko agencijo za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA), Evropsko agencijo za kemikalije (ECHA) in Evropsko komisijo obnovilo svojo zavezanost tej prostovoljni pobudi EU za zaščito delavcev pred izpostavljenostjo rakotvornim snovem na delovnem mestu.

S strategijo RoC 3.0 je pobuda pripravljena na novo štiriletno obdobje.

Objavljeno dne 25. 07. 2024

Nazaj