Svetovni dan duševnega zdravja, 10. oktober

Letošnji svetovni dan duševnega zdravja opozarja, da moramo v delovnem okolju odprto spregovoriti o duševnem zdravju.

10. oktobra 2024 bomo obeležili svetovni dan duševnega zdravja, katerega slogan je: »Čas je, da damo prednost duševnemu zdravju v delovnem okolju«. To je priložnost za ponovno oživitev prizadevanj za bolj zdrava delovna mesta, saj je približno 60 odstotkov svetovnega prebivalstva zaposlenega, pri čemer zaposleni preživimo na delovnem mestu približno 60 odstotkov svojega časa.

Svetovna federacija za duševno zdravje (WFMH) je bila ustanovljena leta 1948 in je najstarejša organizacija na področju zagovorništva duševnega zdravja. Od leta 1963 ima poseben posvetovalni status pri Združenih narodih, sodeluje pa tudi s Svetovno zdravstveno organizacijo (WHO). Leta 1992 je WFMH razglasila 10. oktober za svetovni dan duševnega zdravja, s katerim si prizadeva poudariti pomen sodelovanja in povezovanja vseh v prizadevanjih za preprečevanje, prepoznavanje in zdravljenje duševnih težav in motenj ter krepitev dobrega duševnega zdravja vseh prebivalcev.

Spoznanje, da je delo pomembno za dobro počutje, ni novo. Pred več kot pet tisoč leti so stari Egipčani organizirali svoje življenje okoli dela in družine ter verjeli, da to vodi k zdravemu življenju. Sodobne raziskave to potrjujejo. Pomoč ljudem pri zaposlovanju bi morali obravnavati kot prizadevanje za dobro duševno zdravje. Ocenjuje se, da je zaposlenih samo 10 do 15 odstotkov ljudi z resnimi težavami v duševnem zdravju.

V večji meri je treba poudarjati povezavo med dobrim duševnim zdravjem in zaposlitvijo ter ponovno izpostaviti pomembnost zagotavljanja podpore pri zaposlovanju kot dela zdravljenja, ki je na voljo ljudem z duševnimi boleznimi. Predstavljajte si koristi, ki bi jih prineslo povečanje stopnje zaposlenosti oseb s hudimi težavami v duševnem zdravju z 10 na 50 odstotkov! Po eni strani bi se zmanjšala stigmatizacija oseb s težavami v duševnem zdravju, po drugi strani pa bi bili ljudje manj odvisni od države.

Čeprav je zaposlitev na splošno pozitivna, lahko nekateri delovni vzorci škodujejo zdravju, če povečujejo stres, kot je npr. dolg delovnik, nočne izmene, delo ob koncu tedna ali delo z nevarnimi snovmi. V nezdravem delovnem okolju lahko tudi najbolj zdravi zaposleni telesno in duševno trpijo. Prednostno obravnavanje duševnega zdravja na delovnem mestu je bistveno za spodbudno in pozitivno vzdušje v delovnem kolektivu. Kadar delodajalci aktivno obravnavajo duševno počutje, se zmanjšata stres in odsotnost z dela, poveča pa se zavzetost zaposlenih. Z izvajanjem politik, kot sta prilagodljiv delovni čas in spodbujanje odprtih pogovorov o duševnem zdravju, lahko podjetja krepijo moralo zaposlenih, povečujejo uspešnost in inovativnost. Vlaganje v duševno zdravje ni le sočutno – je strateška poslovna odločitev, ki koristi vsem.

Kljub zavedanju, da je zaposlitev ob ugodnih delovnih pogojih dobra, se veliko ljudi, ki so imeli težave z duševnim zdravjem, zaradi strahu pred stigmatizacijo in diskriminacijo odloči, da teh težav ne bodo razkrili delodajalcem in sodelavcem.

Ob svetovnem dnevu duševnega zdravja bo potekala vrsta aktivnosti, ki jih bodo organizirali Nacionalni inštitut za javno zdravje, program OMRA in druge organizacije, dejavne na področju varovanja duševnega zdravja.

Objavljeno dne 01. 10. 2024

Nazaj