V novembru bodo potekali trije spletni seminarji o aktualnih temah s področja varnosti in zdravja pri delu

Vabimo vas na tri spletne seminarje, na katerih bodo obravnavane novosti s področja zaščite delavcev pred tveganji zaradi izpostavljenosti azbestu pri delu, poklicne kostno-mišične bolezni ter téme, povezane z novo kampanjo Zdravo delovno okolje 2023-25: Varno in zdravo delo v digitalni dobi.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti s podporo Evropske agencije za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA) prihodnji mesec organizira naslednje spletne seminarje o aktualnih temah s področja varnosti in zdravja pri delu:

  • Azbest v delovnem okolju (četrtek, 9. november 2023, 9.00–12.15; prijavite se tako, da izpolnite spletni obrazec; program). Vsa mesta so zasedena, prijave niso več mogoče.

Azbest, ki je dolgo veljal za čudežen material, se je izkazal za zdravstveno katastrofo. Uvrščen je v skupino 1 rakotvornih snovi, kar pomeni, da se šteje za nedvomnega povzročitelja raka pri ljudeh. Zdravje je ogroženo, ko se pri posegih v materiale, ki vsebujejo azbest, sproščajo in vdihavajo azbestna vlakna, na primer med obnovo stavb. Vdihavanje azbestnih vlaken lahko povzroči kronične pljučne bolezni, kot so pljučni rak, mezoteliom in rak prebavil ter azbestoza (hudo brazgotinjenje pljuč), pri čemer med izpostavljenostjo in prvimi znaki bolezni v povprečju preteče 30 let.

Čeprav je uporaba azbesta v EU od leta 2005 prepovedana, je ta še vedno prisoten v nekaterih stavbah in je odgovoren za številne smrti, ki bi se jim lahko izognili. Kar 78 odstotkov poklicnih rakov, priznanih v državah članicah, je povezanih z azbestom.

Po ocenah študije, ki jo je naročila Evropska komisija, je azbestu izpostavljenih med 4.1 in 7.3 milijonov delavcev, med njimi je največ delavcev v gradbeništvu. Navkljub prepovedi se pričakuje, da se bo izpostavljenost gradbenih delavcev azbestu v prihodnjih letih še povečala. Številne izmed 220 milijonov stavbnih enot v EU, ki so bile zgrajene pred prepovedjo, bodo verjetno prenovljene, prilagojene ali porušene. Nekatere od teh prenov bo spodbudila pobuda, katere cilj je povečati energetsko učinkovitost stavb in prispevati k cilju evropskega zelenega dogovora, da se do leta 2050 doseže podnebno nevtralna EU. 

Na seminarju bodo, med drugim, predstavljene pravkar sprejete spremembe Direktive Evropskega parlamenta in Sveta 2009/148/ES o varstvu delavcev pred tveganji zaradi izpostavljenosti azbestu pri delu, ki sodijo med prizadevanja za izboljšanje zaščite delavcev z znatnim znižanjem mejne vrednosti poklicne izpostavljenosti azbestu.

Seminar je sestavni del aktivnosti Časovnega načrta za opuščanje rabe rakotvornih snovi na delovnem mestu.

  • Poklicne kostno-mišične bolezni (petek, 10. november 2023, 12.00–15.15; prijavite se tako, da izpolnite spletni obrazec; program). Vsa mesta so zasedena, prijave niso več mogoče.

Po Zakonu o varnosti in zdravju pri delu (Uradni list RS, št. 43/11) je delodajalec dolžan pri načrtovanju delovnega okolja, delovnih prostorov, delovnih in tehnoloških postopkov, uporabe delovne in osebne varovalne opreme in uporabe nevarnih kemičnih snovi zagotoviti, da so bili upoštevani vsi vplivi na varno in zdravo delo delavcev ter da so okolje, postopki, prostori, oprema in snovi primerni in v skladu z namenom uporabe. Poleg tega mora delodajalec pri načrtovanju dela upoštevati duševne in telesne zmožnosti delavcev ter zmanjševati tveganja zaradi delovnih obremenitev, ki lahko vplivajo na varnost in zdravje delavcev pri delu.

Kronična kostno-mišična obolenja imajo lahko različne stopnje vpliva na posameznika, od blagega nelagodja do neznosne bolečine. Čeprav bolečine niso vedno hude, so pogosto vztrajne, nadležne in obremenjujoče. Njihova intenzivnost se lahko spreminja, pogosto nepredvidljivo. Bolečina lahko otežuje ponavljajoče se gibe. Pogosto povzroča togost, zato lahko bolniki potrebujejo nekaj časa, da se začnejo gibati. Spanje je lahko moteno, zaradi česar je bolečino težje prezreti. Ljudje lahko postanejo utrujeni in celo izčrpani, zlasti tisti z vnetno boleznijo ali tisti, katerih spanje je moteno. Osebe s kronično boleznijo pogosto skrbi prihodnost; skrbi jih ali se bodo njihove omejitve povečale ali bodo izgubili službo. Za nekatera stanja so značilni zagoni, zato imajo oboleli dobre in slabe dni. Če delodajalec ni naklonjen, lahko pride do prezentizma, pri čemer delavec še naprej vztraja v neugodnih razmerah po najboljših močeh, saj se boji, da bo izgubil službo; vendar postaja vedno manj produktiven, okoliščine na delovnem mestu pa povečujejo raven njegovega stresa in poslabšujejo njegovo stanje. Več informacij je na voljo v poročilu Evropske agencija za varnost in zdravje pri delu z naslovom Working with chronic musculoskeletal disorders: Good practice advice.

Pri priznavanju poklicne bolezni je potreben obstoj vzročne zveze med daljšim neposrednim vplivom delovnih pogojev ali delovnega procesa na določenem delovnem mestu ali na delu, ki spada v neposredni okvir dejavnosti, na podlagi katere delavec je ali je bil zavarovan v skladu s predpisi, ki urejajo obvezno zdravstveno zavarovanje ter pokojninsko in invalidsko zavarovanje.

  • Varno in zdravo delo v digitalni dobi (torek, 14. november 2023, 12.00–15.15; prijavite se tako, da izpolnite spletni obrazec; program). Vsa mesta so zasedena, prijave niso več mogoče.

Digitalne tehnologije ne spreminjajo samo načina dela, temveč vplivajo tudi na to, kje in kdaj delamo. Robotika in umetna inteligenca podpirata in nadomeščata delavce, ki opravljajo delo v nevarnih okoljih. Masovni podatki omogočajo učinkovitejše sisteme spremljanja varnosti in zdravja pri delu. Delo na daljavo zaposlenim ponuja večjo samostojnost in lažje usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja. Vpliv avtomatizacije, digitalizacije in robotizacije na varnost in zdravje pri delu pa je navkljub koristim še vedno precejšnja neznanka. Morebitne izzive in tveganja je treba temeljiteje proučiti ter zakonodajo prilagoditi tako, da bo zagotavljala varnost in zdravje delavcev v sodobnem delovnem okolju. Evropska kampanja Zdravo delovno okolje 2023-2025: Varno in zdravo delo v digitalni dobi si bo prizadevala ozaveščati o izzivih, ki jih na področje varnosti in zdravja pri delu prinaša digitalna preobrazba dela. Uradno bosta izvajanje kampanje napovedala evropski komisar za zaposlovanje in socialne pravice Nicolas Schmit in izvršni direktor Evropske agencije za varnost in zdravje pri delu William Cockburn Salazar s tiskovno konferenco, ki bo potekala 25. oktobra 2023 v Bruslju.

Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu je v okviru štiriletnega raziskovalnega projekta proučevala priložnosti, izzive ter tveganja za varnost in zdravje pri delu, ki jih prinaša digitalna preobrazba dela. Ena izmed njenih ključnih ugotovitev je, da so digitalne tehnologije varne in produktivne samo, če so načrtovane ter se izvajajo, upravljajo in uporabljajo ob upoštevanju pristopa, osredotočenega na človeka. To pomeni, da morajo digitalne tehnologije (še zlasti umetna inteligenca) podpirati, vendar ne nadomeščati človekovega nadzora in odločitev ali obveščanja in sodelovanja delavcev ter posvetovanja z njimi. Da bi čim bolje izkoristili priložnosti, povezane z digitalnimi tehnologijami na delovnih mestih, in preprečili morebitna tveganja, je treba vprašanja varnosti in zdravja obravnavati že v fazi načrtovanja, saj bo v fazi izvajanja morda že prepozno. Enako pomembno je prizadevanje za večjo digitalno pismenost delavcev in delodajalcev, ki jim bo omogočilo boljše poznavanje digitalnih sistemov ter tveganj in priložnosti, ki jih prinašajo.

S seminarjem v Sloveniji napovedujemo izvajanje kampanje Zdravo delovno okolje 2023-25: Varno in zdravo delo v digitalni dobi.

Kotizacije ni. Spletni seminarji so brezplačni.

Število udeležencev je omejeno. Predhodna prijava je obvezna. Prijave zbiramo do 3. novembra 2023 oziroma do zapolnitve prostih mest.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti bo udeležencem naknadno posredovalo potrdila o udeležbi po e-pošti. Skladno s Pravilnikom o stalnem strokovnem usposabljanju na področju varnosti in zdravja pri delu bo ministrstvo strokovnim delavcem in delavkam za varnost pri delu, priznalo 7 točk za udeležbo na posameznem seminarju.

Vljudno vabljeni!

 

Objavljeno dne 12. 10. 2023

Nazaj