V Sloveniji poteka anketiranje za 4. evropsko raziskavo podjetij o novih in nastajajočih tveganjih

Vse, ki vas bodo anketarji v teh dneh poklicali, prosimo, da se vabilu k sodelovanju odzovete, saj bomo samo tako dobili pravo sliko o stanju na področju varnosti in zdravja pri delu v Sloveniji.

28. maja 2024 se je v 30 evropskih državah začelo anketiranje za 4. evropsko raziskavo podjetij o novih in nastajajočih tveganjih (ESENER-4, 2024), ki je največja raziskava na področju varnosti in zdravja pri delu v Evropi. Izvaja jo Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA).

Anketirano bo več kot 41.000 organizacij, ki imajo 5 ali več zaposlenih. Anketarji bodo anketirali tiste osebe, ki najbolje poznajo problematiko varnosti in zdravja pri delu v posamezni organizaciji. Vprašalnik ESENER-4 se osredotoča na:

  • splošna tveganja na področju varnosti in zdravja na delovnem mestu in kako jih obvladati;
  • psihosocialna tveganja, kot so stres, ustrahovanje in nadlegovanje;
  • spodbude in ovire pri upravljanju varnosti in zdravja pri delu;
  • sodelovanje delavcev pri upravljanju varnosti in zdravja pri delu.

Slovenski vprašalnik vključuje tudi dodatna vprašanja o pravici do odklopa, ki ga je skupaj s povečanjem vzorca naročilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Prvi rezultati ESENER-4 bodo objavljeni v začetku leta 2025.

Ker je kakovost podatkov odvisna od števila oseb, pripravljenih sodelovati v raziskavi, vljudno prosimo za sodelovanje vse, ki vas bodo anketarji v teh dneh poklicali.

Objavljeno dne 31. 05. 2024

Nazaj