Varovanje duševnega zdravja v digitalnem delovnem okolju

Evropski poslanci zahtevajo uvedbo preventivnih ukrepov na področju preprečevanja tehnološkega stresa v zvezi z delom ter opozarjajo, da je pravica do odklopa bistvenega pomena za dobro duševno zdravje zaposlenih.

Včeraj, 5. julija 2022 je Evropski parlament z veliko večino sprejel resolucijo, s katero priznava številne prednosti dela na daljavo, kot sta večja prožnost in samostojnost, vendar hkrati opozarja na tveganja, povezana s tem načinom dela. Proaktivni pristopi k digitalizaciji, kot so prilagodljiv delovni čas in programi pomoči zaposlenim, pomagajo blažiti stres, povezan z delom. Prav tako je ključnega pomena usposabljanje delavcev za premostitev digitalnega razkoraka.

Evropski poslanci ugotavljajo, da pomanjkanje zavezujočih skupnih standardov v zvezi s preprečevanjem in obvladovanjem psihosocialnih tveganj v zvezi z delom v EU dejansko povzroča neenako pravno varstvo delavcev.

Resolucija obenem poziva k posodobitvi zakonodaje EU na področju varnosti in zdravja pri delu tako, da bo ta odražala novo realnost, ki jo predstavlja digitalno delovno okolje.

Objavljeno dne 06. 07. 2022

Nazaj