Začelo se je pilotno testiranje 4. evropske raziskave podjetij o novih in nastajajočih tveganjih (ESENER-4, 2024)

Vse, ki vas bodo anketarji v teh dneh poklicali, prosimo, da se vabilu k sodelovanju odzovete, saj bomo samo tako dobili pravo sliko o stanju na področju varnosti in zdravja pri delu v Sloveniji.

Evropska raziskava podjetij o novih in nastajajočih tveganjih (ESENER) je obsežna raziskava, s katero Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA) proučuje, kako se na evropskih delovnih mestih obvladujejo tveganja za varnost in zdravje.

Vprašalnik 4. evropske raziskave podjetij o novih in nastajajočih tveganjih (ESENER-4, 2024) se osredotoča na:

  • splošna tveganja na področju varnosti in zdravja na delovnem mestu in kako jih obvladati;
  • psihosocialna tveganja, kot so stres, ustrahovanje in nadlegovanje;
  • spodbude in ovire pri upravljanju varnosti in zdravja pri delu;
  • sodelovanje delavcev pri upravljanju varnosti in zdravja pri delu.

V Sloveniji pa vključuje tudi dodatna vprašanja o pravici do odklopa, ki ga je skupaj s povečanjem vzorca naročilo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Pilotno testiranje ESENER-4 bo zajelo 30 poslovnih enot iz 30 evropskih držav. Anketarji bodo za sodelovanje prosili tiste, ki v poslovni enoti najbolje poznajo problematiko varnosti in zdravja pri delu. To je zadnja faza pred glavnim anketiranjem, ki se bo predvidoma začelo konec maja 2024. Prvi rezultati ESENER-4 bodo objavljeni v začetku leta 2025.

Ker je kakovost podatkov odvisna od števila oseb, pripravljenih sodelovati v raziskavi, vljudno prosimo za sodelovanje vse, ki vas bodo anketarji v teh dneh poklicali.

 

Objavljeno dne 11. 04. 2024

Nazaj