Zaključek evropske kampanje Zdravo delovno okolje 2020-22 in napoved nove kampanje

Nova kampanja bo usmerjena v ozaveščanje o pomembnosti in posledicah digitalne preobrazbe delovnega okolja za varnost in zdravje pri delu.

Evropska kampanja Zdravo delovno okolje 2020-22: Proč z bolečinami v hrbtu, ki je bila usmerjena v ozaveščanje, preprečevanje in obvladovanje kostno-mišičnih obolenj, povezanih z delom, se je zaključila. Na vrhu kampanje, ki je potekal 14. in 15. novembra 2022 v Bilbau, so se zbrali vodilni evropski strokovnjaki in odločevalci, ki so razpravljali o rezultatih kampanje ter izmenjali znanje in preučili prihodnje strategije za učinkovito preprečevanje kostno-mišičnih obolenj v zvezi z delom.

Ob tej priložnosti so bila podeljena tudi evropska priznanja in pohvale za dobro prakso na področju varnosti in zdravja pri delu. V hudi mednarodni konkurenci je evropsko priznanje prejel tudi slovenski primer dobre prakse Zavarujmo zdravje, ki ga je razvila Zavarovalnica Triglav, d. d.

Posnetki in gradivo z vrha kampanje so objavljeni na spletni strani dogodka.

EU-OSHA je ob tej priložnosti napovedala, da bo oktobra 2023 začela izvajati novo evropsko kampanjo Zdravo delovno okolje 2023-25: Varno in zdravo delo v digitalni dobi. Ker gre za zelo široko témo, je določila pet prednostnih področij, ki bodo obravnavana znotraj kampanje, pri čemer se bo umetna inteligenca obravnavala prečno:

  1. delo na daljavo in hibridno delo,
  2. pametni digitalni sistemi za izboljšanje varnosti in zdravja pri delu,
  3. platformno delo,
  4. napredna robotika in umetna inteligenca za avtomatizacijo nalog,
  5. nove oblike upravljanja delavcev na podlagi umetne inteligence.

Objavljeno dne 14. 12. 2022

Nazaj