Živahno dogajanje v okviru Časovnega načrta za opuščanje rabe rakotvornih snovi na delovnih mestih (Roadmap on Carcinogens, RoC)

Predstavljene so bile prve ugotovitve raziskave o izpostavljenosti delavcev dejavnikom tveganja za nastanek raka v Evropi. Na voljo je uporabniku prijazna interaktivna igra o osnovnih pravilih za ravnanje z rakotvornimi snovmi na delovnem mestu.

Španski inštitut INSST je 20. in 21. novembra 2023 organiziral konferenco Preprečevanje raka, povezanega z delom (Preventing work-related cancer), na kateri so bili predstavljeni nekateri rezultati strategije RoC 2.0, povezani s prizadevanji za boljše podatke o rakotvornih snoveh, z učinkovitejšim premoščanjem razkoraka med prakso in inovacijami, s spodbujanjem uporabe varnih delovnih praks in z večjo ozaveščenostjo o rakotvornih snoveh, ki nastajajo v delovnem procesu.

Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA) je na konferenci predstavila prve ugotovitve raziskave o izpostavljenosti delavcev dejavnikom tveganja za nastanek raka v Evropi (Workers’ Exposure Survey on Cancer Risk Factors, WES), za katero je potekalo anketiranje med septembrom 2022 in februarjem 2023. Cilj raziskave je bolje opredeliti dejavnike tveganja na delovnih mestih, ki so lahko vzrok za nastanek raka, ter zagotoviti aktualne in celovite podatke, ki jih je mogoče uporabiti za preprečevanje tveganj, ozaveščanje in oblikovanje politik. Ključna ugotovitev raziskave je, da predstavljata izpostavljenost ultravijoličnemu (UV) sevanju (20,8 % anketirancev) in izpustom dizelskih motorjev (20 % anketirancev) najpogostejši tveganji za razvoj raka na delovnih mestih v Evropi.  

Posnetke konference si je mogoče ogledati na INSST YouTube kanalu (prvo plenarno zasedanje, drugo plenarno zasedanje).

Junija 2024 bodo predstavljeni še zadnji rezultati izvajanja strategije RoC 2.0, med katerimi je tudi uvajanje znanja o rakotvornih snoveh in varnosti pri delu v izobraževanje, za kar sta zadolženi Slovenija in Belgija. Zavod RS za šolstvo v sodelovanju z Ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti pripravlja predloge učnih ur za poučevanje osnovnošolcev o rakotvornih snoveh.

Belgijski kolegi so pred kratkim objavili uporabniku prijazno interaktivno igro o osnovnih pravilih za ravnanje z rakotvornimi snovmi na delovnem mestu, ki je namenjena srednješolcem. Igra je na voljo v angleščini, francoščini in nizozemščini. V njej mora igralec prepoznati morebitne nevarne okoliščine, ki vključujejo rakotvorne snovi na delovnem mestu (na gradbišču, v bolnišnici in tovarni), ter svetovati delodajalcu. Vzemite si nekaj minut, da jo raziščete in preverite svoje znanje o rakotvornih snoveh na delovnem mestu.

S tem se izvajanje strategije RoC 2.0 približuje zaključni fazi. V pripravi je strategija RoC 3.0 za obdobje 2025-27, ki pa bo predvsem usmerjena v razširjanje informacij in ozaveščanje.

Objavljeno dne 07. 12. 2023

Nazaj